Кампания за превенция на рака на белия дроб и тютюнопушенето

5 МИНУТИ ЗА ЗДРАВЕ

Кампанията „5 минути за ЗДРАВЕ“ е иновативна инициатива, насочена към превенцията на рака на белия дроб и борбата с тютюнопушенето. Организирана от Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в градовете участници и Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването, в партньорство със Сдружение „Въздух за здраве“, Хъбис и Рош България, кампанията предлага безплатни телемедицински прегледи и разговори със специалисти по белодробни болести (пулмолози). Кампанията е планирана да се проведе в над 8 града из цялата страна до края на 2024 година. Нейната цел е да насърчи здравословния начин на живот чрез използването на съвременни технологии.

Какво ще открият жителите на място, в над 8 града в България?

☑️Безплатен 5-минутен телемедицински преглед
Хората ще имат възможността да проведат кратък, но ефективен преглед на специална станция за телемедицина в техния град. Прегледът включва измерване на ръст, тегло, индекс на телесната маса, кръвна захар, функция на белите дробове (спирометрия), температура, кръвно налягане, ЕКГ, сърдечен ритъм и сатурация.

☑️Разговор за превенция на рака на белия дроб
Участниците ще получат ценна информация за това как да се предпазят от рака на белия дроб. Нашите специалисти ще предоставят съвети за ранно откриване на симптомите и мерки за защита на здравето. Ранното откриване е ключът към успешно лечение.

☑️Борба с тютюнопушенето
Хората ще получат насоки и подкрепа от експерти за това как да се откажат от пушенето и да подобрят качеството на своя живот. Тютюнопушенето е основен рисков фактор за рак на белия дроб и много други заболявания.

☑️Консултация със специалист по белодробни болести (пулмолог)
Участниците ще имат възможност да разговарят с опитен пулмолог, който ще предостави професионални съвети и ще отговори на въпроси, свързани със здравето на белите дробове.

Ролята на технологиите в превенцията на заболяванията

Технологиите имат потенциала да играят ключова роля в превенцията и ранната диагностика на заболяванията. Българският клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването вече шеста година поддържа мрежа от български технологични компании, разработва и дава становища по национални политики за дигитализацията на здравната ни система с цел внедряване на технологични решения, които да служат за превенция на социално значими заболяванията. Организацията ни реализира проект за създаване на модел за внедряване на телемедицината в българското здравеопазване. Научете повече тук.

Повече за ракът на белия дроб

Ракът на белия дроб е най-често срещаният вид рак в света. Всяка година в резултат на това заболяване умират повече хора, отколкото от рака на гърдата, колоректалния карцином и рака на простатата взети заедно. В световен мащаб от заболяването умират 1 590 000 души, като годишно се  диагностицират 2,2 млн. души, което е 11,4% от всички случаи на рак. Данните сочат, че 64% от диагностицираните случаи с болестта са в напреднал стадий. Един от рисковите фактори за развитие на онкологичното заболяване е тютюнопушенето, което е свързано с приблизително 80% от всички диагностицирани случаи. Други рискови фактори са замърсената околна среда и въздух, излагането на радон и азбест, наличие на заболяване на белия дроб, като белодробна туберкулоза или хронична обструктивна белодробна болест.

Старт на кампанията

Кампанията стартира в Световния ден без тютюнопушене – 31 май 2024 стартира в гр. София.

Дати и градове за следващите спирки на кампанията следете на страниците ни във Facebook и LinkedIn.

DHI ClusterУправление

Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването.

МестоположениеКъде да ни намерите?

DHI Cluster

Свържете се с насDHI Cluster социални мрежи

DHI ClusterУправление

Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването.

Свържете се с насDHI Cluster социални мрежи

© 2020 DHI Cluster. Всички права запазени.

© 2020 DHI Cluster. Всички права запазени.