КОД: ЖИВОТ – призив за изграждане на здравеопазване на бъдещето -

февруари 9, 20230

На 8 Февруари 2023 година, в кино Люмиер се осъществи премиерна прожекция на документалния филм КОД:ЖИВОТпървата по рода си документална филмова продукция, разглеждаща темата за дигитализация на здравеопазването в България, представена през погледа на лекари и пациенти. Идейният инициатор и автор на проекта е Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването, a за изпълнението на продукцията е отговорен екипът от професионалисти на The Brave Stories. Филмът беше излъчен в рамките на един час и създаде вълна от емоционални реакции в зрителите. На събитието присъстваха повече от 350 гости, сред които множество представители на дигиталния здравен бизнес, високо признати медицински специалисти, специалисти в сферата на здравните иновации и фармацевтичния сектор, пациентски организации и други.

Филмът събира на едно място дигитални и здравни експерти и лидери на мнение в лицето на проф. Иво Петров, д-р Александър Симидчиев, д-р Радослав Мангалджиев, д-р Бойчо Бойчев, Радой Павлов, доц. Рада Маркова. Във филма участват и реални пациенти, което спомага за по-доброто представяне на нуждата от дигитализация на сектора за реализирането на по-добри здравни резултати за цялото общество. В тази връзка, подобряване на пациентското изживяване в системата се случва посредством създаването на по-устойчиво здравеопазване, ориентирано към нуждите на пациентите.

Продукцията представя реални примери от живота на участниците във филма – лекари и пациенти, онагледяващи предизвикателствата, произтичащи от липсата на ефективно дигитално здравеопазване в страната и акцентиращи върху нуждата от прилагане на технологични иновативни решения като ключов инструмент за реализирането на медицината на бъдещето.

Взимайки предвид основните посланията във филма, това изисква цялостна трансформация на здравеопазването, която е свързана, преди всичко, с проактивни действия и промяна в мисленето на цялото общество – мислене, което към момента е свързано с недоверие, съпротива и резистентност към интегриране на нови процеси и технологии. Продукцията предава идеята, че технологиите могат и спасяват човешки животи и са ключов инструмент за подобряване на здравните процеси, за повишаване качеството на медицинската услуга, диагностиката и лечението на пациенти. Иначе казано, дигиталната трансформация е преди всичко трансформация на бизнес процесите в здравната система, а не самоцелно и частично използване на технологии. Освен това, филмът акцентира върху това, че дигиталната трансформация не е краткосрочен проект, а еволюционен процес, който изисква воля и инвестиции, за да се създаде здравеопазване на бъдещето. Идеята зад филма е, че постигането на всичко това изисква наличие на всеобхватна и дългосрочна стратегия, на каквато се уповават развитите здравни системи по света.

„Последните две години нашата организация създаде рамка на такава стратегия. Тя обаче има нужда, както от широка подкрепа от участниците в здравната екосистема, така и от консенсус на политическо ниво,“ поясни в края на филма Радой Павлов, почетен член на дигиталния Клъстер и корпоративен технологичен архитект в  Университетска болница Цюрих, Швейцария.

„Нашата организация търси дискусия по тези теми и се надяваме да сме събудили вашия интерес чрез нашия филм,“ каза Мира Ганова, изпълнителен директор на Клъстера, в заключителната част на филма, „Всички вярваме, че консенсус за развитието на медицината в България чрез технологии и достъпа до качествени здравни услуги, може да бъде постигнат като се обединим зад желанието ни да сме здрави.“

КОД:ЖИВОТ е само началото на предстоящата поредица от продукции, целящи акселерация на познанието за дигиталното здравеопазване. Дигиталния здравен Клъстер вярва, че този процес е възможен само чрез консолидация на експертиза и усилия в сектора, за създаването на една транспарантна и иновативна здравна екосистема, която се осланя на данни от реалната практика за взимането на информирани и ефективни решения в полза на пациентите.

DHI ClusterУправление

Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването.

МестоположениеКъде да ни намерите?

DHI Cluster

Свържете се с насDHI Cluster социални мрежи

DHI ClusterУправление

Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването.

Свържете се с насDHI Cluster социални мрежи

© 2020 DHI Cluster. Всички права запазени.

© 2020 DHI Cluster. Всички права запазени.