Подобрени здравни решения, нови медицински технологии и достъп до иновации представи вече работещата здравна екосистема в България -

октомври 9, 2019

На 26-ти септември, в татър Азарян на НДК се проведе първото по рода си дигитално събитие – от болноЛЕЧЕНИЕ към ЗДРАВЕопазване чрез ДИГИТАЛИЗАЦИЯФорумът бе организиран от Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването под патронажа на  Н. Пр. Мюриел Берсе Коен, Посланик на Швейцария и бе част от седмицата INNOVATION 4 HEALTH.

Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването е сдружение с нестопанска цел, създадено през м. ноември 2018 г. от 9 компании и 2 нестопански организации. Към момента българският дигитален клъстер има 19 членове – ИТ и фарма организации, а целта му е да подкрепя компании и организации в областта на дигиталните решения и иновациите в здравеопазването за изграждане на екосистема и установяване на устойчива и ефективна здравна среда за пациентите, медицинските специалисти, обществото и институциите.

Събитието на новосъздадения дигитален клъстер събра на едно място над 43 лектори в шест отделни панела и аудитория от 350 човека. Участваха представители на държавните институции, посолства, пациентски и медицински организации, медицински лица, директори на лечебни заведения, предприемачи, иноватори и лидери в дигитализацията на здравеопазването в България и др.

Целта на форума бе да покаже напредъка в развитието на вече създалата се в сектора здравна екосистема, която предлага платформа за колаборация между всички заинтересовани страни. Дигитални иноватори, стартъп ИТ компании, политици, пациентски организации, застрахователи и фарма индустрия се включиха в дискусии целящи да представят вече съществуващи на българския пазар дигитални решения, които боравят с прецизни и структурирани медицински данни, работят за подобряване на медицински услуги и болнични процеси, за достъпа до иновации и нови подходи за лечение, дават възможност за ефективна превенция и диагностика, дистанционно прецизно мониториране, решения които могат да оптимизират административната тежест на всички структури и да създадат ефективно и устойчиво здравеопазване, основано на данни и технологии.

Събитието бе разделено на шест панела, които представиха пред аудиторията конкретни проблеми в здравеопазването и възможностите за справяне с тях благодарение на дигитализацията. В първата дискусия посветена на дигиталните решения за опазване на общественото здраве участваха: Д-р Даниела Дариткова, председател на здравна комисия към НС, д-р Иван Маджаров, председател на БЛС, Андрей Марков, управител на „Сити Клиник Сърдечно-съдов център“, Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация, Светла Нестерова, член на Асоциация на българските застрахователи, Проф. Силвия Илиева, катедра „Софтуерни технологии“ на СУ, а модератор бе Милена Стойчева, изпълнителен директор на фондация Джуниър Ачийвмънт България.

“Българското здравеопазване може да стане по-добро, когато изградим единната национална здравно-информационна система. Навлизането на пациентско досие, електронна рецепта, електронно направление, възможността за обмен на данни между отделните структури, възможността за създаване на регистри от една страна ще гарантира сигурност на пациента, а от друга страна ще създаде предпоставки за прозрачна и добре контролирана здравна система“, коментира председателят на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова. Според председателя на здравната комисия „иновацията е устойчива, тя е три пъти по-евтина, много по-бърза и може да ни освободи време да бъдем хора един с друг.“

Според д-р Иван Маджаров, председател на БЛС „дигиталните решения са тези, които могат да послужат за преодоляване на част от проблемите в здравеопазването“. Д-р Маджаров добави още, че дигитализацията е пътят, по които лекарите ще могат да заслужат доверието на пациентите, които са ги избрали, предлагайки им алтернативен и лесен достъп до второ мнение в случай на колебание от тяхна страна.

„Вярваме, че пътят към по-добро лечение, достъп и правилно управление и опазване на здравето минава през дигитализацията и работата с данни в сектора. Форумът имаше за цел да представи пред широката общественост една вече бързо развиващата се здравна екосистема, която отговаря на нуждите на всички заинтересовани страни в сектора и поставя пациента във фокуса на всички процеси. Защото, когато става дума за лечение, пациентите трябва да имат достъп до най-добрите постижения в областта на иновациите, а технологиите вече могат да им дадат най-доброто и в България“, коментира изпълнителният директор на Клъстера д-р Мира Ганова.

По време на форума конструктивни и задълбочени дискусии се проведоха и по актуалните теми:  “Пациентът като активен участник в здравните грижи”, “Навременен достъп до информация и свързаност”, “Ефективна превенция и грижа за здравето”, “Надеждност и сигурност на здравните данни”, “Процеси и съвместимост в единна здравна екосистема”.

DHI ClusterУправление

Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването.

МестоположениеКъде да ни намерите?

DHI Cluster

Свържете се с насDHI Cluster социални мрежи

DHI ClusterУправление

Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването.

Свържете се с насDHI Cluster социални мрежи

© 2020 DHI Cluster. Всички права запазени.

© 2020 DHI Cluster. Всички права запазени.