Българската здравна екосистема развива и интегрира дигитални решения и иновации в сектора -

май 22, 20190

На WEBIT 2019 се представи новосъздадения здравен дигитален клъстер

Български клъстер за дигитални решения и иновации в България вече е факт и работи усилно в посока устойчивост и ефективност на Българското здравеопазване, основано на данни, технологии и иновации. Това стана ясно на най-голямото дигитално събитие в България, Webit, което тази година събра над 15 000 човека от ИТ индустрията, дигиталния маркетинг, иновациите и дизайна.

В рамките на Webit Health Summit, се представи вече реализирания дигитален клъстер, който е замислен от индустрията още преди три години и маркиран като идея на миналогодишния Webit фестивал. Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването  има за цел да изгради здравната екосистема в България, отворена за частни предприемачи и организации, които посредством своята експертиза, ще създадат добавена стойност на медицинските процеси в сектора. „Това от своя страна води до устойчивост и ефективност на здравеопазването и ползи за всички заинтересовани страни“, категоричен бе проф. Иво Петров, който е ментор на проекта от самото му начало.

Българския дигитален клъстер ще създаде предпоставки за изграждане на задълбочени и съвременни политики в областта на здравеопазването в синхрон с технологичния напредък, на база боравенето с прецизни данни и поставянето на пациента в центъра на процесите“, коментира д-р Росен Димитров от Новартис, който е член на Управителния съвет на Клъстера.

Клъстера е основан в края на 2018 г. от 9 компании и две НПО-та, с отправна точка към устойчивост и резултатност на здравните системи, към подобряване и добавяне на стойност към медицинските услуги в сектора и възможността за целенасочена и конструктивна работа между държавата и бизнеса.

„Ефективността на здравната система безспорно изисква колективна работа на институции, организации, пациенти и бизнеса, така че процесите да бъдат контролирани, а средата – предвидима, достъпна и достатъчно пълноценна за пациентите“, коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация и член на Управителния съвет на Клъстера. „Дигиталните решения и боравенето с точно анализирани данни, ще създаде условия за повишаване стойността и ефекта на услугите в сектора и огромна полза за пациента“, допълва Хасърджиев.

Според проф. Иво Петров има още много работа, докато институциите осъзнаят ефекта от дигиталните решения и иновациите в сферата. „Кардиологията е една от малкото специалности, която към момента се възползва от иновациите, от възможностите за боравене с точни данни и прецизни анализ, които водят до пълноценно лечение на пациентите“, добави проф. Петров.

Дигитализацията навлиза във всички публични сфери, а най-нуждаещата се от оптимизация на процесите и дейността си, е именно здравната, категорични бяха представителите на Клъстера. Според новосъздадената структура единствения начин здравеопазването да функционира правилно, да бъде ефективно и устойчиво е създаването на екосистема, която да подкрепя и събира на едно място дигиталните решения и иновации в сектора, създава предпоставки за колаборация между заинтересованите страни и насърчава интегрирането на все повече иновации в системата, които освен положителния ефект за специалистите и пациентите, има икономическа доказана полза в глобален мащаб.

DHI ClusterУправление

Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването.

МестоположениеКъде да ни намерите?

DHI Cluster

Свържете се с насDHI Cluster социални мрежи

DHI ClusterУправление

Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването.

Свържете се с насDHI Cluster социални мрежи

© 2020 DHI Cluster. Всички права запазени.

© 2020 DHI Cluster. Всички права запазени.